Inspanningstesten
VO2-MAX

Maximale inspanningstest

De meest gebruikte methode om het conditieniveau van iemand te bepalen is de maximale inspanningstest. De maximale zuurstofopname (VO2max) is een maat voor de hoeveelheid zuurstof die iemand tijdens maximale inspanning kan benutten. Hoe hoger deze waarde hoe beter de zuurstofvoorziening naar de spieren is. Hoe beter de zuurstofvoorziening is hoe efficiënter een prestatie geleverd kan worden.

 

De inspanningstest geeft objectieve informatie over het prestatievermogen van een sporter. Verder levert de test onder andere:

  • Individuele trainingszones
  • Maximale hartslag en vermogen
  • Omslagpunt

Deze informatie is noodzakelijk voor het opstellen, evalueren en/of aanpassen van je trainingsprogramma. Een inspanningstest is niet alleen bedoeld voor topatleten, maar juist ook voor recreatieve atleten. Voor hen is het ook van belang om te weten hoe het met hun conditie gesteld is en of ze op de beste manier trainen.

De inspanningstest wordt bij ons centrum afgenomen op de Wattbike. Na afloop van de test krijg je een rapport toegestuurd met de testresultaten.

Maximal Minute Power Test

Deze test heeft als doel om op nauwkeurige en betrouwbare wijze je trainingszones vast te stellen. Dit zowel in Wattage als hartslag. De informatie die je uit deze test krijgt is noodzakelijk voor het opstellen van een effectief trainingsprogramma. Na afloop van deze test krijg je de resultaten toegestuurd. 

Profieltest

Deze test geeft inzicht in het profiel van de renner. 

De test bestaat uit 3 gedeeltes:

  • Sprinttest 6
  • Wingate test (De Wingate-test is een test op een Wattbike waarbij het vermogen gedurende 30 seconden gemeten wordt. We meten de explosieve startkracht, het acceleratievermogen en de tijd dat de sprint kan worden volgehouden. De test is een veel gebruikte en betrouwbare methode om deze eigenschappen van bijvoorbeeld baanwielrenners en sprinters in te schatten. Ook gebruiken we deze test om te kunnen beoordelen of de resultaten bij een  renner zijn verbeterd na een specifiek trainingsprogramma.)
  • FTP test (20-MINUTEN POWERCHECK op de Wattbike)De 20-minuten Powercheck gebruiken we bij ons centrum om de vooruitgang in beeld te brengen. Daarnaast geeft het een essentiële FTP waarde wat je inzicht geeft in hoe lang je hoe hard kan trappen zonder de man met de hamer tegen te komen. Een paar keer per jaar deze Powercheck doen zorgt ervoor dat je het meeste plezier uit jezelf en de fiets kan halen. De 20-minuten Powercheck dankt zijn populariteit dan ook aan het feit dat wanneer je het getrapte vermogen x 0.95 (in watt/kg) doet je een zeer adequate uitkomst van de FTP krijgt.FTP test (20-MINUTEN POWERCHECK op de Wattbike) De 20-minuten Powercheck gebruiken we bij ons centrum om de vooruitgang in beeld te brengen. Daarnaast geeft het een essentiële FTP waarde wat je inzicht geeft in hoe lang je hoe hard kan trappen zonder de man met de hamer tegen te komen. Een paar keer per jaar deze Powercheck doen zorgt ervoor dat je het meeste plezier uit jezelf en de fiets kan halen.

 

De 20-minuten Powercheck dankt zijn populariteit dan ook aan het feit      dat wanneer je het getrapte vermogen x 0.95 (in watt/kg) doet je een zeer adequate uitkomst van de FTP krijgt.