Sportmedisch
onderzoek

Preventief sportmedisch onderzoek

U heeft voor onderstaande preventieve sportmedische onderzoeken geen verwijzing nodig van uw huisarts.

Basis sportmedisch onderzoek

Bij een basis sportmedisch onderzoek neemt u samen met de sportarts de vragenlijst door die u vooraf thuis gestuurd krijgt. In deze vragenlijst staan vragen over de sportbeoefening, eventuele klachten daarbij, vragen over medicijngebruik en eventueel eerder opgelopen blessures. Aansluitend vindt een onderzoek plaats, waarbij lengte, gewicht en vetpercentage gemeten worden. Ook wordt globaal naar de spieren en gewrichten gekeken, naar het hart en de longen geluisterd en de bloeddruk en het zichtsvermogen van veraf (visus) gemeten. Tot slot bespreekt uw arts de bevindingen met u en wordt een verslag opgesteld.

Dit onderzoek kan verplicht zijn (deelname aan een sportevenement zoals de alpe d’huzes, opleiding of wanneer uw bond/club dit noodzakelijk vindt) of omdat u zelf geïnteresseerd bent in uw gezondheid en eventueel preventief (dus voordat er een blessure of klacht ontstaat) adviezen wilt..

Groot sportmedisch onderzoek en uitgebreid sportmedisch onderzoek

Bij een groot sportmedisch onderzoek worden de onderzoeken uit ‘basisplus sportmedisch onderzoek’ gedaan, aangevuld met een inspanningstest en bloedonderzoek. Bij de inspanningstest worden elektroden op uw lichaam geplakt (net als bij het hartfilmpje in rust). Met deze elektroden op uw lichaam levert u een inspanning: u fietst op een hometrainer. Zo kunnen we gedurende de gehele inspanning kijken hoe uw hart reageert op de inspanning.

Tijdens de test is het de bedoeling dat u zich maximaal inspant en dus zo hart mogelijk fietst. In de meeste gevallen zult u voor de inspanningstest fietsen. Bij uitzondering kan er ook op een loopband een inspanningstest gedaan worden. Dit is in overleg met de arts. Na afloop wordt er in het laboratorium bloed geprikt en wordt de uitslag van de inspanningstest met u besproken. Ook wordt er een verslag gemaakt. Aan de hand hiervan kan een een schatting worden gedaan van uw hartslagzones voor tijdens uw training.

Wat neemt u mee?

Voor de basis en de basisplus sportmedische onderzoeken is het voldoende als u uw gewone kleding aan heeft. Wel zullen we u voor het lichamelijk onderzoek uw bovenkleding uit te trekken. Als u liever een korte sportbroek aan heeft, dan mag u die aanhouden (of aantrekken). Bij het grote en uitgebreide sportmedische onderzoeken is kunt u het beste een korte sportbroek en eventueel een shirtje en handdoek meenemen. Omdat u als u bij een hartfilmpje plakkers op uw bovenlichaam krijgt, zult u het shirtje niet altijd dragen.

Als u gewend bent om met clickpedalen te fietsen, dan kunt u uw schoenen meenemen. Wij hebben een ruim assortiment met diverse maten clickpedalen op voorraad die op de fiets gemonteerd kunnen worden.

Na afloop van het onderzoek, kunt u als u dat wilt douchen.